Poslodavci poručili Vladi: Režite birokraciju i smanjite poreze jer uskoro neće imati tko puniti državni proračun

Poslodavci poručili Vladi: Režite birokraciju i smanjite poreze jer uskoro neće imati tko puniti državni proračun

Kako zadržati radno sposobne ljude u Hrvatskoj, s kojim se izazovima susreću hrvatski poslodavci, kakva su očekivanja na tržištu rada u Hrvatskoj i inozemstvu, izaslani radnici, državna birokracija, porezni i mirovinski sustav, samo su neke od tema koje su se otvorile u petak na sastanku održanom u Ludbregu u organizaciji poslovne zajednice INGRA-DET, najvećeg i najstarijeg poslovnog udruženja u Hrvatskoj i inozemstvu. Poslovna zajednica INGRA-DET okuplja 40 tvrtki i zapošljava 2500 radnika.
Sastanku su prisustvovali i potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar, Zoran Andročec, direktor poslovnog udruženja INGRA-DET, kao i predsjednica HUP-a Gordana Deranja, te predstavnici tvrtki koje posluju u sklopu poslovne zajednice INGRA-DET.
Potpredsjednik Vlade Štromar pružio je podršku poslodavcima te istaknuo kako je ovo prva Vlada koja je ozbiljno prionula provođenju reformi.
Itekako smo svjesni problema koje poslodavci imaju, a drago mi je da se ovdje otvorila i tema iseljavanja. No, nije dovoljno samo probleme detektirati, o njima govoriti i koristiti ih u dnevno političke svrhe, treba ih rješavati. Pokrenuli smo reformu obrazovanja nakon što se o tome 20 godina samo pričalo, osigurano je 400 milijuna kuna za uspostavu regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju, a sve u cilju usklađivanja obrazovnog sustava s potrebama tržišta. Ide i mirovinska reforma, kao  i novi paket poreznih rasterećenja – rekao je Štromar. Dodaje kako je glavni cilj Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja rješavanje stambenog pitanja za mlade, ali I kroz ukidanje nameta i digitalizaciju sustava izdavanja dozvola, poslodavcima maksimalno olakšati.
-Ukidamo namete, te nastavljamo s digitalizacijom cijelog suatava izdavanja dozvola. To će pojednostaviti, ali i pojeftiniti procese, a uz to povećati i transparentnost – rekao je Štromar.
Zoran Andročec, direktor poslovnog udruženja INGRA-DET, istaknuo je važnost suradnje poslodavaca i Vlade te apelirao da se stvore preduvjeti za pozitivno poslovno okruženje, kroz dodatna porezna rasterećenja, te smanjivanja pravnih i ekonomskih rizika, kako bi se poboljšao status izvoznih tvrtki, a sve u svrhu podizanja konkurentnosti Hrvatske kao članice EU. Sve to će rezultirati I povećanjem prava radnika, što je nama od iznimne važnosti – rekao je Andročec.
Komentirao je i iseljavanje mladih iz Hrvatske te napomenuo kako poslodavci nude natrposječne plaće, ali napominje i da je bez rasterećenja u davanjima državi to stanje neodrživo i pogubno za poslodavce.
-Neke naše tvrtke uvele su primjerice beneficirani radni staž, radnici imaju osiguran prijevoz i stambeno su zbrinuti, plaćeno im je osiguranje, a ono na što zapravo najviše radnici gledaju su iznadprosječne plaće. Nudimo našim radnicima dodatne modele socijalnog osiguranja, tako da imaju bolju mirovinu uz hrvatsku, kombinaciju međunarodnih mirovina i raznih drugih stupova osiguranja i na taj način pokušavamo zadržati ljude u Hrvatskoj. Sve to je dugoročno neodrživo bez podrške države. 
Pohvalno je i smanjenje javnog duga i suficit u proračunu, ali što će vam plus u državnom proračunu na kraju ove godine, ako vam taj isti proračun sljedeće godine neće imati tko puniti. Kad je napravljena zadnja velika tvornica u Hrvatskoj, ako izuzmemo Rimca? Što će nam zemlja ako nemamo projekciju stanovnistva i dugorocnu politiku upravljanja resursima i bogatstvima – rekao je Andročec. Ističe i kako poslodavci daju punu podršku Vladi da nastavi reformama i da u što skorijem roku riješi pitanje opterečujuće birokracije.
Andročec je na kraju najavio da će se u Düsseldorfu 24. Listopada održati velika konferencija u organizaciji INGRA-DET.
-Očekujemo nekoliko članova Vlade, kao i predstavnike HUP-a, te predstavnike tvrtki u sustavu INGRA-DET. Otvorit ćemo puno tema i ministre upoznati sa svoproblematikom naših poslodavaca – rekao je Andročec.