Apel ministru Grlić - Radmanu: Sva hrvatska predstavništva objediniti pod jednim krovom

Apel ministru Grlić - Radmanu: Sva hrvatska predstavništva objediniti pod jednim krovom

Piše: Zoran Andročec, direktor poslovnog udruženja INGRA-DET

Dopustite mi da u ime poslovne zajednice hrvatskih poduzeća INGRA-det i javno pozdravimo ministra vanjskih poslova dr. Gordana Grlića Radmana, koji je radi dobrog rada promaknut na bojnom polju u veleposlanstvu RH u Njemačkoj promaknut na mjesto resornog ministarstva Hrvatske. 

To dokazuje koliko je važno veleposlanstvo Zagreba u Berlinu, koje je dalo u kratkom razdoblju dva ministra vanjskih i europskih poslova to indicira gdje je kralježnica i jačina odnosa Hrvatske i inozemstva.

To ujedno vapi za što kraćim “sedisvakanzama” u ovom za Hrvate najvažnijem diplomatskom i političkom predstavništvu. Htjeli smo da Hrvatska ima ministra za Njemačku, pa je isti postao ministar u Hrvatskoj.

Od ministra očekujemo da bude i nadalje naš (naše enormno velike, raspršene i bogate hrvatske zajednice izvan Domovine!) dobar glas u Vladi i Ministarstvu, te da i nadalje zastupa dobra načela suradnje i pameti koje treba uvesti u hrvatsku državnu organizaciju.

Pred Europom, Njemačkom i Hrvatskom su zajednički problemi. Rješenja nisu uvijek zajednički dobra.

Hrvatska nije nikad dobro prošla vežući se za jednu samo silu u globalnim konflagracijama, nego je bio uvijek diplomatski balans i gradnja mostova ono što je doprinijelo očuvanju države i naroda. Prošla je dobro kad je investirala u vlastiti narod, u obrazovanje i izvoz te najbolje kadrove iznijela na svjetske pozornice da predstave našu stvar na pametan način.

Željeli bismo da se u mandatu ovog ministra napravi ono što svim smo ministrima stavljali u amanet, a to je da se na jednom i vidljivom mjestu u svakom glavnom gradu vidi jedinstvena hrvatska kuća, Croaticum, gdje su sva predstavništva pod jednim krovom i štedno dijele oskudne resurse i gdje su vrata otvorena za svakog hrvatskog državljanina i svakog dobronamjernog stranca.

O onome što konkretno uvijek očekujemo od MVEP pisali smo u predstavci o gospodarskoj diplomaciji!

Nemoguće je da su na različitim mjestima oni koji predstavljaju turizam, gospodarstvo i politiku. Croatia Airlines, Hrvatska gospodarska komora, Turistička zajednica i diplomatsko - konzularna predstavništva moraju biti ustrojena u središnjim i dostupnim djelovima glavnih gradova s jednim stalnim tajništvom, jednim računom za struju, vodu i sve usluge. Druge zemlje ukidaju fizičke konzulate i prenose fukcije na zemlje domaćina. Mi smo mala i siromašna zemlja koja si ne može dopustiti zastarjela i neefikasna fizička predstavništva dok ima sjajne ljude u zemlji i inozemstvu u smislu kadra i poduzeća koja su mostovi.