VIDEO Andročec i Novak: 'Zadovoljstvo radnika je na prvom mjestu. Stroj se može kupiti, a radnika morate izgraditi!'

VIDEO Andročec i Novak: 'Zadovoljstvo radnika je na prvom mjestu. Stroj se može kupiti, a radnika morate izgraditi!'

Današnji gosti naše video podcast emisije 'Život s virusom' voditelja Miljenka Ovčara bili su Dragutin Novak, vlasnik tvrtke ELTING, Zoran Andročec, direktor gospodarsko-interesnog udruženja INGRA-DET te glazbenik Mirko Švenda Žiga.
 
- INGRA-DET je udruženje koje okuplja 50 velikih domaćih industrijskih tvrtki s projektima u inozemstvu. U ovom trenutku za hrvatsko gospodarstvo je vrlo bitno da bude u ovom udruženju jer je gospodarstvo u RH palo za značajni dio. I ovaj kruh koji vani zarađujemo će u idućim danima biti vrlo bitan za RH. Zato smo molili hrvatsku Vladu da bude maksimalno fleksibilna što se tiče izdavanja papira za izaslanje. Istovremeno smo na temelju našeg znanja iz Njemačke javili Vladi modele koji bi se mogli primijeniti u RH. Nama je bilo vrlo bitno da se ljude ne stavlja na burzu, tražili smo Vladu da hitno regulira pomoć tvrtkama te da tvrtke ne otpuštaju radnike - kaže Zoran Andročec.
 

Dragutin Novak je vlasnik tvrtke ELTING i član gospodarsko-interesnog udruženja INGRA-DET.

- Naša tvrtka je već 20 godina članica INGRA-DET-a, to nam se pokazalo jako kvalitetnim jer dobivamo sve informacije, a ozbiljniji rad u inozemstvu nije moguć bez ovakvog udruženja. Naša tvrtka zapošljava 75 radnika, bavimo se izradom limenih pokrova i fasada. Od 75 djelatnika, 50 ih radi u inozemstvu na velikim projektima u Sloveniji, Njemačkoj. Uložili smo veliki dio kapitala u strojeve u opremu, edukaciju zaposlenika.

Posla ima i u budućnosti, eto i danas je dogovoren posao u Njemačkoj za 3 milijuna eura, a u RH radimo također na velikim projektima u vrijednosti oko 10 milijuna eura. Međutim, zadesio nas je koronavirus i upitno je kako ćemo mi te sve poslove realizirati, bojim se da nećemo moći završiti gradilišta. Zadovoljstvo radnika mi je jako bitno, a najbitnije da budu zdravi jer se radnici i njihova energija na tržištu ne mogu kupiti lako, možete kupiti stroj, ali čovjeka - radnika morate izgraditi. I stoga neću otpuštati radnike!  - rekao je Novak.

Dodao je da su se prijavili za Vladinu mjeru očuvanja radnih mjesta.