24. listopada tradicionalna konferencija poduzeća okupljenih oko Gospodarsko - interesnog udruženja Ingra DET

24. listopada tradicionalna konferencija poduzeća okupljenih oko Gospodarsko - interesnog udruženja Ingra DET

U Düsseldorfu će se 24. listopada održati tradicionalna konferencija u organizaciji INGRA-DET, koja će okupiti pedesetak gospodarstvenika, predstavnike Vlade RH, diplomatsko-konzularna predstavništva, kao i predstavnike HUP-a.
Konferenciji će prisustvovati potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar te predstavnici Ministarstva rada i mirovinskog sustava, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obra, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Ministarstva vanjskih poslova. Uz pedesetak poslodavaca, sudjelovanje su do sad potvrdili i Gordana Deranja, predsjednica HUP-a, saborski zastupnici Miro Kovač i Ivan Domagoj Milošević, kao i diplomatsko-konzularna predstavništva.
Ovogodišnja tema konferencije je rad i izvoz hrvatskih tvrtki u Njemačkoj i ostalim zemljama Europske unije. Predstavnici uspješnih hrvatskih tvrtki otkrit će kako su unatoč valu iseljavanja uspjeli zadržati radnike te će govoriti o izazovima s kojim susreću i kakva su im očekivanja na tržištu rada u Hrvatskoj i inozemstvu.
-Otvorit ćemo puno tema i predstavnike Vlade upoznati sa svom problematikom naših poslodavaca. Dajemo punu podršku Vladi u provođenju reformi, ali ono oko čega su svi naši poslodavci složni je da Hrvatskoj trebaju dodatna porezna rasterećenja kao i rezanje birokracije. Pohvalno je što se napokon krenulo s reformama, iako sporo, a pohvalno je i smanjenje javnog duga i suficit u proračunu. No, što će vam plus u državnom proračunu na kraju ove godine, ako vam taj isti proračun sljedeće godine neće imati tko puniti. Naši gospodarstvenici, uz ostale benefite, nude i natprosječne plaće, ali bez rasterećenja u davanjima državi to stanje je neodrživo i pogubno za poslodavce, rekao je Zoran Andročec, direktor poslovnog udruženja INGRA-DET.
Dodaje kako su sve aktivnosti poslovnog udruženja INGA-DET usmjerene na zaštitu radnika, a da samo pametnim radom, promjenama i reformama koje se trebaju provoditi ne sutra ili za dvije godine, nego sad, Hrvatska može napredovati, biti konkurentnija i razvijenija, a samim time i radnici će imati bolje uvjete i veće plaće.
-Naši poslodavci nastoje im na siguran i adekvatan način omogućiti da u domaćem okruženju imaju uvjete rada kakve bi imali kod stranog poslodavca, ili još bolje. Trenutno za naše tvrtke radi preko 2000 radnika. Naši poslodavci imaju jedan zajednički cilj, a to je da radnici ostanu hrvatski državljani, da nemaju potrebu za selidbom u neku od razvijenijih europskih zemalja.  Cilj nam je da se naši izaslani radnici nakon odrađenog posla vrate svojim obiteljima u Hrvatsku. Izaslani radnici koji rade van Hrvatske za naše tvrtke su privremeno u inozemstvu, a u Hrvatsku se vrate sa zarađenom plaćom, ali i novim znanjima i iskustvom – objasnio je Zoran Andročec.